Wednesday, June 27, 2012

majoriti VS minoriti

assalamualikum.
hey.hey.hey
jumpa lagi kita.
haha.
berdasarkan tajuk diatas apa yang anda dapat simpulkan?
haaaa.
mesti dlam kepala otak anda-anda pasal persaingan je kan.
yela.nampak perkatan versus tu kan.
bukan apa sebenarnya.
hari ini saya telah mempelajari satu pelajaran baru.
iaitu suara minoriti selalu tenggelam dalam apa jua keadaan sekalipun.
dan majoriti pasti akan menang.
hoyeah2!!!
sebenarnya macam neh la lebeh kurang.
saya bagi situasi eh.
kalau dalam kelas,ada bincang pasal something yang memerlukan pendapat penduduk kelas.
pastu bila soalan itu dijawab,oleh pihak majoriti,suara mereka akan terus diterima tanpa ada bangkangan.
manakala bagi pihak minoriti suara mereka hanya akan dipandang sebelah mata sahaja.
and semua orang akan some kind of diam dan berfikir sejenak.
macam neh la muka dorang lebeh kurang.
 ಠ_ಠ 
huhuhuhu.
so untuk tidak mengeruhkan keadaan,orang yang dipihak minoriti neh terpaksa la akur dengan
apa jua keputusan yang bakal dibuat.
dah negara kita pon menggunakan suara majoriti kan kalau nak buat keputusan,
memang sah2 la puak minoriti terpaksa mengalah.
tak gitu kiah???
hehe.
jadi pengajaran yang dapat diambil ialah.......

mengalah ialah langkah terbaik supaya tiada persengketaan yang berlaku
antara penduduk bumi ini.
apa orang kata..
hmmmm.JUST FOLLOW THE FLOW lah.
cheeewaaah!
speaking lagi i!
HAHA.
tapi ingat!! mengalah tak semestinya dalam semua perkara.
kalau kita rasa pendapat kita itu sah2 dah betul,terus dengan pendirian
dan jangan sesekaili mengalah ye!
itu sahaja bebelan saya hari ini.
tata!
*panjangnye entry aku +__=*

__
__888888888888888_________________
__888888822222228888________________
_88888822222222288888_______________
888888222222222228888822228888______
888882222222222222288222222222888___
8888822222222222222222222222222288__
_8888822222222222222222222222222_88_
__88888222222222222222222222222__888
___888822222222222222222222222___888
____8888222222222222222222222____888
_____8888222222222222222222_____888_
______8882222222222222222_____8888__
_______888822222222222______888888__
________8888882222______88888888____
_________888888_____888888888_______
__________88888888888888____________
___________8888888888_______________
____________8888888_________________
_____________88888__________________
______________888___________________
_______________8____________________


thanx for reading!
^^,

3 melalut:

hankypanky said...

setuju2.tp x boleh juga ikut majoriti je.cube dengar pendapat minoriti.mane tau die ade pandangan yg lebih bagus. kdg2 majoriti ni ikut kawan je.contohnye kalo kwn kita setuju,kita pun sibuk setuju juga.padahal tak tau pape..huhuu

eman zizan said...

btol.sebab kadang2 majoriti neh x salunye betol. kita yg tak tahu ape2 neh ikot jela majoriti.haha.so klau x btol kne btolkan lah.hehe. ;p

syaher rehays said...

frankly speaking, aku pon jenis yg suka ikot majoriti. heheh~ trutamanye kalo mende yang bg aku xkesah, mana2 option pon boley. cth, nk pegi sana ke sini?tp dlm certain hal cthnye nk plih ketua or anythg else yg mlibatkn organisation ke,,, aku kne decide la nk undi yg mana. biar minoriti pon~hohoh.

Post a Comment